Блог
Търтей

Търтеят е по-голям от пчелата работничка, с дължина около 1,5 см. Очите са големи, антенките сравнително дълги, хоботчето е късо, гърдите широки. При него липсва сакче за събиране на цветен прашец, липсва жило. Броят на търтеите варира според сезона – през зимата почти няма, през ранна пролет са стотина, а в края на пролетта и през лятото могат да достигнат 1-2 хиляди.
Търтей се нарича мъжкият екземпляр в пчелното семейство. Той се развива от неоплодените яйца, които снася пчелата майка. Единствената му роля е да оплоди пчела майка от друго пчелно семейство. Когато достигне полова зрялост, започва брачни полети – обикновено между 13 и 15 часа при слънчево и тихо време. Събират се много търтеи на така наречените търтееви сборища и когато покрай тях премине неоплодена пчела майка от друг кошер, 8-10 от най-бързите я оплождат. При самото съвкупление половият им орган се откъсва и те умират.
Всеки търтей изяжда три пъти повече мед от една пчела работничка. В края на лятото, предвид голямата им консумация, те биват изгонвани от кошера от пчелите работнички.
